Om MakerTjej

Runt om i Sverige finns föreningar som tillhör Makerrörelsen. De driver verkstadsliknande lokaler som kallas Makerspace. Ett Makerspace är en plats där vem som helst skall kunna komma och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. I ett Makerspace finns verktyg, maskiner och arbetsyta för att arbeta med projekt som ofta handlar om tekniker som programmering eller 3d-printing, men även andra material och metoder som till exempel textil och virkning.

Makertjej är ett nystartat initiativ skapat av medlemmar på Stockholm Makerspace för unga tjejer. Vi var ett tiotal makers som ideellt arbetade fram och genomförde Makertjejs workshop “digitala smycken” på Teklafestival. Konceptet spreds i landet och kom att kallas ”digibling”. Makertjej står för skaparglädje och deltagarkultur. Under namnet Makertjej vill vi ordna workshops, sprida skapande projekt och öppna upp för inspirerande samarbeten; allt med syfte att introducera fler tjejer till den spännande makerrörelsen. Makertjej riktar sig till alla makertjejer i Sverige, oavsett juridiskt kön, bakgrund och tidigare kunskap!

VINNOVA ger nu stöd till 25 projekt som ska främja problemlösande och innovation genom organiserat experimenterande i den så kallade makerrörelsen. Med stöd av Vinnova bildar Makertjej ett nationellt initiativ för kvinnliga makers. Projektet som pågår under 2016 bidrar till en stärkt nationell samordning av kvinnliga makers och´best practice´ i att stimulera unga tjejers intresse i olika former av making.

Lite historia…

Den 4:e februari, 2015, ett inlägg i Stockholm Makerspace’s medlemsgrupp på Facebook:
“Calling all mkspc girls! Stockholm Makerspace har fått förfrågan att medverka på ett spännande och superhemligt event lördag den 18 april för 200 tjejer 11-18 år.”

Därefter träffades ett tiotal kvinnliga medlemmar på Stockholm Makerspace för ett planerings- och arbetsmöte. Ett år tidigare hade några av oss arrangerat en workshop som vi kallade Techjunta, ett samarbete mellan Stockholm Makerspace och Geek Girl Meetup.

Under mötet föddes initiativet Makertjej och domänen Makertjej.se registrerades snabbt. Vi insåg att vi hade vitt skilda kompetenser vilket är en styrka, för att utforma nya upplägg för workshops som inspirerar till unga tjejers skapande.

På förfrågan från arrangörerna spelade vi in en enkel Youtube-film där vi berättade vilka vi var och vad vårt bidrag till eventet skulle vara. Vi fixade även Instagram-och Twitterkonton för att snabbt och utan större kostnad nå ut till vår målgrupp och blivande samarbetspartners, ja alla intresserade!

Den 16:e mars, 2015, lanserades Teklafestival.se och det superhemliga eventet tillkännagavs. Det var alltså artisten Robyn i samarbete med KTH, som hade tagit initiativ till en teknikfestival för unga tjejer. Många organisationer hade knutits till eventet, som skulle bjuda tjejerna på allt ifrån att experimentera med virtuella världar med Google, fjärrstyra en robot med KTH till spelutveckling med Paradox Interactive, m.fl.

Lite framtid…

Vi vill stötta landets alla makerspaces att bjuda in Makertjejer och kvinnliga makers i alla åldrar, för att dela kunskap och inspiration.

Plattformen Makertjej.se sprider skapande projekt för dessa ändamål, exempelvis ljushängen som ger en introduktion till 3d-printing, och digibling som ger en introduktion till elektronik, lödning och programmering.

Genom detta initiativ sprider vi gärna skapande projekt till externa tech-tjej-events, allt med syfte att introducera fler tjejer till den spännande makerrörelsen. Teklafestival på KTH i Stockholm och Come on and do! på Innovatum i Trollhättan är exempel på sådana event där Makertjejs workshop-upplägg och resurser för handledare har använts.

Makertjej samarbetar gärna med svenska tillverkare och återförsäljare för att skapa fler spännande workshop-upplägg för och med kvinnliga makers och makertjejer.

 

Läs mer om Maker-rörelsen

 

Copyright © 2017 Makertjej