Double Union: historien bakom världens enda kvinnliga makerspace

Double Union ligger i SanFransisco och är ett MakerSpace som är skapat av, och till för, enbart kvinnor. Det är rimligt att fråga sig varför man behöver ett Space för enbart kvinnor. Förklaringen ligger delvis i Double Unions begynnelse:

Upprinnelsen till Double Union är tyvärr en ledsam historia. En kvinnlig programmerare blev sexuellt antastad på en stor data-konferens i USA. Måttet var rågat och women-only data-gruppen Ada Initiative blev till år 2011. ‘Ada’ till minnet av poeten Lord Byrons dotter Ada Lovelace, matematikern som tog fram teorin bakom den första datorn. Ada Initiative gav kvinnor ett andrum att prata om datavetenskap, men även om problem med sexism. Två år senare hade Ada initiative växt till sig, och okonferensen Ada Camp gick av stapeln i SanFransisco. Där diskuterades problem hos existerande MakerSpaces, men även hur djupt det sitter i många kvinnor att ta hand om andra personer i sin omgivning, och hur det ofta resulterar i att kvinnor sätter andras behov i första rum, framför sina egna behov. Man konstaterade att grupp-dynamiken förändrades markant då en man slog sig ner vid ett bord där kvinnor satt och pratade, och kvinnor passade upp på män till hög grad. Man resonerade att om man är upptagen med att vara uppmärksam på, och ta hand om män, så blir det inte så mycket tid över till att bygga saker.

Ada Lovelace

Man enades om att kvinnor behövde ett eget MakerSpace. Sagt och gjort, och lagom till sommaren 2013 så drogs projektet Double Union igång – världens första MakerSpace enbart for personer som identifierar sig som kvinnor. Icke-medlemmar, inklusive män, är välkomna som gäster i medlemmars sällskap, och i dessa fall borgar medlemmen för att gästen uppför sig och inte inkräktar på det kvinnliga rummet.

Imorgon får ni läsa om hur Double Union funkar i praktiken. Om du är nyfiken så kan du även läsa vidare på MakerSpacets hemsida.

/Caroline Dahl

Uppdatering: Del 2 av 2 går att läsa här.

Copyright © 2019 Makertjej