Rapport från Stockholm Mini Maker Faire på Tekniska Museet

IMG_1489 IMG_1566

Makertjej gjorde en favorit-i-repris från Teklafestivalen på KTH – vi deltog med både ett utställarbord och en workshop i ”digitalt bling”på Stockholm Mini Maker Faire på Tekniska Museet, helgen den 9-10 maj 2015. Glädjande nog är intresset stort kring den här typen av initiativ, att locka fler tjejer in i makervärlden, såpass stort att vi fick ta emot priset för årets initiativ!

@makertjej vann just priset för årets initiativ på #sthlmmakerfaire. #stockholmmakerspace

A photo posted by stockholmmakerspace (@stockholmmakerspace) on

På vårt utställarbord hade vi fått låna en Ultimaker från 3Dverkstan som vi använde till att tillverka våra LED-hängen. Väldigt poppis! Och väldigt pedagogiskt att kunna säga att en 3D-skrivare kan skriva ut alla möjliga former, det är bara att rita upp något, som vi har gjort. Och så har vi satt i ett knappbatteri och en lysdiod. Plötsligt har man ett snyggt hänge. Många skulle vilja ha en egen 3D-skrivare men drar sig för kostnaden, i alla fall som nybliven maker. Då säger vi, ”bli labbmedlemmar i Stockholm Makerspace så får ni tillgång till dem dygnet runt, som ett gymkort”. Vi tror nog att vi lyckats förmedla hur kul det är att skapa och hur skönt det är att ha en plats att skapa på!

Tack till:

3D Verkstan original
IMG_1562 IMG_1564

Makertjej kunde även den här gången erbjuda kostnadsfria biljetterför 16 tjejer i vår workshop ”digitalt bling”. Denna gång tack vare Norrköpings Visualiseringscenter C som stod för workshopmaterialet från Adafruit Industries. Det här är ett samarbete som är som handen i handsken!

Visualiseringscenter C är ett digitalt science center i Norrköping som arbetar med spännande projekt, bland annat som syftar till att generera metoder kring hur man kan arbeta genusmedvetet i ett makerspace. Centrala frågeställningar handlar om att utforska hur man kan skapa en öppen skapandemiljö som lockar in målgrupper som är underrepresenterade inom teknikområdet.

Vi är ett tiotal medlemmar som startade Makertjej i samband med vårt deltagande på Teklafestivalen, eftersom vi såg det som en möjlighet att locka in fler tjejer och kvinnliga makers till Stockholm Makerspace. Vi ser fram emot givande utbyten och gratulerar Visualiseringscenter som firar 5 år i år!

Tack till:

C_5_pos-swe

Extra kul att Monika Frelin från Visualiseringscenter och Makerspace Linköping’s Marie Pettersson med dotter deltog i vår workshop!

IMG_1561 IMG_1563

Vi vill passa på och tacka ett par medlemmar från Stockholm Makerspace som stöttat och hjälpt Makertjej i vårt bildande och under gång! Emir Alwan som introducerade oss till Adafruit Industries och alla häftiga wearables-projekt man kan göra. Erik Cederberg som hjälpt oss med alla möjliga trycksaker, allt från namnetiketter till bumperstickers till bilen.

IMG_1761 IMG_1747

Nästa gång är det Luleå Makerspace som arrangerar en Makertjej-dag den 16 juni, missa inte det!

IMG_1502

Sist men inte minst, tack för en fantastisk helg och glöm inte ladda batteriet!
IMG_1781

Copyright © 2019 Makertjej