Makertjej on the go!

På lördag, den 9 maj 2015, återupprepar vi vår workshop från Teklafestival och bygger blinkande, digitala smycken med unga deltagare i samband med Stockholm Mini Maker Faire på Tekniska Museet. Även denna gång kan vi erbjuda en kostnadsfri workshop då Visualiseringscenter C täcker materialkostnaden, så se till att skaffa en biljett via denna länk så säkrar du en av 16 platser! Först till kvarn! Makertjej kommer även vara utställare och tillverka våra 3D-printade lysdiod-hängen. Och Harriet Aurell kommer att fylla en programpunkt då hon berättar om vårt Makerfesto med mera.

Vi har fått några frågor som vi besvarar här:

  • Vilka åldrar vänder ni er till?

Makertjej riktar sig till alla makertjejer i Sverige, oavsett juridiskt kön, bakgrund och tidigare kunskap! Vi anpassar svårighetsgraden beroende på deltagarnas förutsättningar och ålder; en riktlinje är en ålder mellan 10 – 20 år. Vi har en workshopledare, Harriet Aurell, teknikpedagog som är van att arbeta med robotbyggarverkstad för barn (Harriet kommer även att vara utställare och hålla en presentation under helgen). Vi ser gärna lite yngre deltagare än äldre då denna aktivitet är en ungdomsaktivitet för de ungas skull. För ett år sedan arrangerade vi en aktivitet på Stockholm Makerspace i samarbete med Geek Girl Meetup, som vi kallade för Techjunta, vilken var öppen för alla åldrar. Mejla oss gärna om det finns intresse för dessa och/eller andra typer av riktade events eller öppna aktiviteter, info@makertjej.se

  • Gäller Tekniska Museets entréavgift?

Tekniska Museet sponsrar entréavgiften för deltagare i Makertjej workshop, det vill säga, entrén är inkluderad i biljetten! Vill du endast besöka oss vid Makertjej utställningsbord på Stockholm Mini Maker Faire gäller den vanliga entréavgiften enligt Tekniska Museets hemsida. För ungdomar är avgiften 50 kr och för vuxna 150 kr.

  • Måste man vara en maker för att gå på detta?

Nej, men det är fördelaktigt att vara nyfiken och vilja lära sig något nytt. Tekniska Museet om att ”Vi är alla makers: Makerrörelsen handlar framför allt om framåtblickande, innovation och att med varandras hjälp upptäcka nya sätt att använda teknik, material, metoder och kompetenser. Men allt handlar inte om högteknologiska områden. I makerrörelsen ryms vetenskap, ingenjörskonst, experimenterande, idéer, hantverk, fixande och uppvisningar.” Läs gärna mer om hur vi i Makertjej beskriver makerrörelsen och ett maker-manifest här.

  • Vad skillnaden är mellan Mini Maker Faire och vanliga Maker Faire?

Tidningen Make Magazine arrangerar sedan nio år tillbaka Maker Faire i Kalifornien och förra året deltog 900 makers och 130 000 besökare. Konceptet genomförs även i stor skala i New York, med 600 makers och 75 000 deltagare. Andra stora events äger rum i Detroit, Atlanta, Kansas City, Orlando, Silver Spring, Milwaukee, Tokyo, Shenzhen, Oslo, Trondheim, Rome och Newcastle. Utöver dessa ”featured” Maker Faires, arrangeras mindre, oberoende events runt om i världen under Make’s licens. Förra året arrangerades 150 sådana ”Mini Maker Faires”, bland annat i Stockholm på Tekniska Museet, som arrangerar i år igen. Idén oavsett storleken på eventet är att samla makers; hantverkare, teknikentusiaster, lärare, studenter, entreprenörer, artister, författare, vetenskapsklubbar, ingenjörer, hobbyister, meckare av olika slag; samla alla kreativa för diskussion och lärande. Det är ett tillfälle att komma i kontakt med kul, engagerande och intressanta personer och projekt i ens närhet, för att inspireras att bli en maker om en inte redan identifierar sig som en sådan.

Glada nyheter:

  • Samarbete med Visualiseringscenter C!

Visualiseringscenter C är ett digitalt science center i Norrköping som arbetar med spännande projekt, bland annat som syftar till att generera metoder kring hur man kan arbeta genusmedvetet i ett makerspace. Centrala frågeställningar handlar om att utforska hur man kan skapa en öppen skapandemiljö som lockar in målgrupper som är underrepresenterade inom teknikområdet. Det här är ett samarbete som är som handen i handsken och Makertjej ser fram emot givande utbyten. Och vi gratulerar Visualiseringscenter som firar 5 år i år!

C_5_pos-swe

  • Återförsäljare till Adafruit Industries!

Makertjej kan köpa in workshopmaterial genom Adafruit Industries som återförsäljare med 30-40 % rabatt. Vi tar emot beställningar från arrangörer och individuella makers runt om i landet som vill bidra till genusmedvetet i ett makerspaces och som arbetar aktivt för att locka in målgrupper som är underrepresenterade inom teknikområdet!

Vi har redan fått förfrågningar om vårt workshopupplägg från Luleå Makerspace som kör en Makertjej-dag den 16:e juni, och Innovatum Science Center i Trollhättan som kör en liknande grej i vecka 33 för tjejer som ska börja årskurs åtta. Och i samband med Makerspace Linköpings inspirationskväll den 6:e maj fick vi förfrågan att berätta om Makertjej och initiativ för kvinnliga makers. Samt att vi nu har inlett samarbete med Visualiseringscenter C!

Förhoppningen är att vår funktion som återförsäljare kan underlätta för fler som vill tillgängliggöra teknik för nybörjare och stimulera skapande! Gå in på Adafruits hemsida för inspiration om projekt och tutorials, så hjälps vi åt med inköp och översättning till svenska och ett upplägg för makertjejer. Och vi behöver inte bara begränsa oss till Adafruit, utan vi ser fram emot att samarbeta med fler coola företag som grundats av kvinnliga makers eller andra organisationer som stödjer icke-normativa initiativ, så kan vi bygga nya workshops tillsammans. Kontakta oss, info@makertjej.se

Adafruit

 

Copyright © 2019 Makertjej