Come On And Do med DigiBling!

En dag i april fick vi e-post från Maria Lindahl, Programproducent på Innovatum, med frågan:

Så himla roligt det såg ut på Teklafestivalen, mycket avis på er! Här i Trollhättan på Innovatum science center kör vi en liknande grej vecka 33, med olika aktiviteter och workshops för tjejer som ska börja årskurs åtta. Detta år hade vi tänk dra lite åt makers-hållet i tematiken och jag har därför lite funderingar som jag hoppas ni kan svara på?

Teklafestivalens ringar på vattnet ledde till att DigiBling blev en av aktiviteterna på Innovatums teknikvecka Come On And Do där tjejerna stod i fokus. En annan aktivitet i 3D-printing hölls av Makers, Trollhättans Makerspace.
Deltagaren Ida Andersson säger så här om dagens aktivitet:
Det var ett riktigt roligt uppdrag! Man fick ha lite tålamod ibland, för vissa delar var lite pilliga, men det kändes extra kul efteråt när man visste att man gjort allt själv. Allt från att sätta ihop alla komponenter, löda till att verkligen få den att blinka!

Ida Andersson och Ida Ihtijarevic löder på sina DigiBling.

Ida Andersson och Ida Ihtijarevic löder på sina DigiBling. Foto: Erica Nyberg, Innovatum.

 

Aktiviteten genomfördes i samarbete mellan Innovatum och Trollhättan Energi AB, som förberedde och genomförde aktiviteten helt självständigt med stöd av instruktionerna på Makertjej.se och viss brevväxling på info@makertjej.se

Elin Karlsson, utställningsvärd på Innovatum och kursledare för teknikveckan, hälsar: Tack Makertjej, vi fick äntligen ordning på allt och vilken rolig aktivitet! Toppen alltihop! Erica Nyberg, programproducent på Innovatum, följde upp med: Tjejerna var jättenöjda med veckan och vi tycker samarbetet med er varit kanon! Stort tack för er medverkan!

Christine Sager på Trollhättan Energi svarar på 5 snabba frågor om aktiviteten: 

 1. Roligast:
  Att se hur nöjda tjejerna blev och att de direkt började planerade nästa steg för sina wearables.
 2. Svårigheter med projektet:
  Att få nedladdat allt som behövdes för programmeringen på ett korrekt sätt.
 3. Detta lärde vi oss:
  Alla arbetar olika fort och det krävs fler runtomkring som kan stötta de som har det svårare samt en fortsättning för de som var snabbare.
 4. Tre tips till nästa workshop:
 • Ännu tydligare guide för lödningen
 • Fler verktyg och fler ”lärare”.
 • Mer tid till förberedelser
 1. Sammanfatta dagen med tre ord:
  Stressigt, spännande och energirik

IMG_3318 IMG_3330 IMG_3316 IMG_3302

Foto: Erica Nyberg, Innovatum.

 

 

 

Copyright © 2019 Makertjej