Makertjej har testat ett upplägg med 16 deltagare som arbetar i par och delar verktyg, därmed behövs åtta uppsättningar av lödstationer och annat (se lista i instruktioner nedan). Det är bra att ha minst två timmar till godo, där den första timmen går åt till att instruera om elektronik och lödning, och den andra timmen handlar om programmering och att personifiera sitt bling.
Introduktion till bärbar teknik och inspiration från Lady Ada och Becky Stern på Adafruit Industries, som workshopens material kommer ifrån.
Deltagarna får löda ihop elektriska komponenter; Gemma, en programmeringsbar minidator eller mikrokontroller som det heter, och en neopixelring som blinkar.
Deltagarna får leka med variabler och testa olika färger, hastigheter och mönster. På så sätt skapar de sin egen unika kod som personifierar deras eget bling!
Till sist går det att göra blinget till en “wearable electronics” dvs bärbar teknik i form av ett örhänge, medalj, tiara, armband eller accessoar.
Gillar du att utforska och skapa? Experimentera, testa idéer? Vill du helst fixa med datorer, klä dig med lysdioder eller leka med trämekanik? Eller har du någon gång råkat plocka isär leksaker bara för att kolla hur de fungerar? Kanske fick du ihop dem igen med helt nya funktioner!
Begreppet Makers har blivit lite av ett samlingsnamn för personer som gillar att bygga och uppfinna. Då finns det inget rätt eller fel. Oavsett vad just du tycker är roligt så kan MakerTjej vara något för dig, och framför allt kanske du upptäcker nya saker …
Vi som ligger bakom MakerTjej är helt hooked på allt från 3D-printers, symaskiner, laserskärare till att programmera, konstruera och tillverka nya grejer. Tanken är att vi lär varandra och vi hoppas att du också vill vara med!