Veckans Makertjej-presentation: Jannike

Den här veckan bloggas det från Skellefteå och jag som skriver heter Jannike Lindbergh. Jag har varit intresserad av teknik sen jag var liten – jag älskade tekniklego, att sitta vid datorn och spela och senare lära mig programmering och grafik.  Att göra som alla andra har aldrig varit min grej, tvärtom, och det är kanske därför jag aldrig tänkt på att jag varit ensam tjej många gånger. Nu jobbar jag som industridesigningenjör i egen firma, NorLink, där jag håller på med allt från konstruktion och design till 3D-printing och making.

Jag är med och startar upp ett makerspace här i Skellefteå, eftersom jag vill få fler att upptäcka hur härligt det är med skapande. Jag tror att vi har glömt bort det i dagens samhälle, hur viktigt skapande är för självkänslan och att det är något slags inbyggt behov i oss som människor. Föreningen Skellefteå Makerspace – SkeMake – startades i höstas och har ännu ingen lokal, men vi har hunnit med att hålla en del workshops. I vintras byggde vi borstrobotar med 30 deltagare och tillsammans med Stockholm Makerspace och Skellefteå Museum hade vi på påskafton ett gäng miniworkshops som lockade omkring 100 besökare.

Det är en vecka med mycket spännande på gång i Skellefteå. Ni kommer att få följa mig och SkeMake med förberedelser och sedan aktiviteter på Nordsken, en festival fylld av spel, kultur och kreativitet. Just nu pågår ett febrilt arbete med att löda, programmera och delmontera ljussvärd. Vi kommer att hålla en workshop där man får bygga ihop sitt eget ljussvärd, workshop med optisk fibertråd och leds (”pimpa dina kläder”), visa 3D-printing och givetvis göra MakerTjejs ljushängen. Nördigt värre!

 

Jannike SkeMake

Copyright © 2020 Makertjej