Sakernas Internet på Giants!

The future 2

Makertjej fick förfrågan att vara med och hålla en workshop på Giants – en dag för 100 tjejer som går sista året på gymnasiet i naturvetenskap och teknik som funderar på att studera vidare inom IT, data och elektro på KTH. Vi teamade upp med Neue Labs som utvecklar AUTOMAT, en ny liten pryl som möjliggör Sakernas Internet eller Internet of Things (IoT). Det blev intensivt och superkul att hänga nere i reaktorhallen och kunna introducera alla till detta spännande framtidsområde.

Här är ett litet kompendium som deltagarna fick.

toolkit2_1_2MB_5000x3500 women_fashion_side_3,5MB_3600x2700px

Först lödde vi ihop en Solderboard med en hållare för ett knappbatteri. Vi laddade ner iPhone-appen och började testa sensorerna och kopplingen mot Internet (en Android-app kommer, och det finns ett SDK om du vill göra en egen app!). Vi testade exempelvis att Automat skickade ett Twitter-meddelande när temperaturen var över 27 grader.

 

 

Automat programmeras visuellt på den moln-baserade plattformen Node-RED. Visuell programmering innebär att du drar och släpper noder som du kopplar ihop till ett flöde. Flödet består av tre typer av data; input, funktioner och output. Ett exempel kan vara att ett visst värde på data från en sensor kan generera ett tweet. Grafisk programmering är smidigt för att snabbt kunna bygga och testa prototyper.

Twitter-flöde

 

Om du är intresserad av kretskort och sakernas internet, hör av dig till oss! Vi kommer göra mer spännande projekt på detta tema framöver. Mejla oss på info@makertjej.se

//ebba @ebbakier, medlem på Stockholm Makerspace

Copyright © 2019 Makertjej