Making, forskning och allt mitt emellan

Hejsan! Jag heter Sophie Landwehr Sydow och kommer att dela med mig min forskarvardag under #blogg100 utmaningen. Jag forska nämligen kring Maker rörelsen – det betyder att jag undersöker subkulturen och ingångarna ifrån ett vetenskapligt perspektiv. Maker rörelsen är ett jätte intressant område för olika discipliner inom akademin och så klart för industrin, som de flesta redan vet.

Här kommer ett litet video där jag säger hej och berätta mera:

Kanske lite om min bakgrund då: jag är just nu doktorand på Södertörns Högskola (SH), och forskar inom medieteknik och är också inskriven under området Information society (på DSV vid Stockholms universitet). Själva forskningsområdet  kallas för Human-computer interaction (HCI) eller på svenska människa-data interaktion och mina forskningsresultat skrivs och publiceras på engelska. En del av min tjänst är dock också att undervisa studenter inom ämnet och jag försöka inspirera och smitta de av maker anda, där de få jobba med olika fysiska och digitala material och verktyg. Innan forskarjobbet så jobbade jag som interaktionsdesigner, men är även utbildat projektledare inom mediabranschen. 

Jag tycker att making ett fascinerade område som utmanar, förändrar och testar gränser mellan hobbybaserad verksamhet, entreprenörskap och tillverkningsprocesser. Min utmaning då som doktorand är att kritiskt belysa och förstår vilken plats och betydelse maker rörelsen har för aktiva makers, för akademin, industrin och samhället.

Under denna vecka så kommer jag att dela med mig en del av min (forskar)vardag, makerinitiativ, utbildning och undervisning samt ger en inblick om den akademiska diskursen om makerrörelsen.

Vi ses!

Sophie

Copyright © 2019 Makertjej