MakersLink – Makerspace Linköping

Hej!
Jag heter Anette Therén och hör till MakersLink, eller Makerspace Linköping som vi heter i mer formella sammanhang. Denna vecka tar jag mig an utmaningen att blogga på tema maker och Makertjej. En ganska angenäm uppgift.

makertjej_makerslinkMakersLink ligger, inte helt oväntat i Linköping, och huserar i en lokal om ca 500 kvm mitt emellan centrala city och Linköpings Universitet. I lokalen finns 3D-printers, CNC-fräs, laserskärare, bandsåg, elektroniklabb och ett helt fantastiskt medlemsgäng. Sedan spacet grundades för drygt ett år sedan har vi nu över 200 medlemmar.

Min egen bakgrund är ganska spretig och hur jag halkade in i makerrörelsen likaså. Jag är i botten medievetare med stickspår inom medie- och kulturproduktion med konstnärlig gestaltning som huvudäme. Jag har också sålt elektronik och datortillbehör, plockat isär och byggt datorer och demonstrerat elektronik på mässor. Jag brinner för natur och kultur och gillar att sammanföra teman i gränsländerna mellan hantverk, konst, kultur och tekniknörderi.

Vill man göra en lång historia kort är jag en kroniskt nyfiken person som har väldigt svårt att sluta lära mig nya saker. En typisk maker. Ungefär på samma sätt halkade jag in i makerrörelsen. Jag träffade en designer och maker som får glödlampor att flyta på magnetfält (I kid you not, kolla in projektet Flyte), förstod att 3D-skrivare är kul kompisar, hörde ett rykte att Linköping var på väg att få sitt eget makerspace och sen var jag uppslukad. Här är jag nu.

Det fina med makerrörelsen är att man inte blir mätt på nya lärdomar. Det kommer hela tiden nya saker att undersöka. Genom MakersLink och Makertjej har jag t ex hunnit med att lära mig att löda, 3D-modellera, provat på att koda för Arduino, fått en crash course i 3D-printing och arrangerat workshops med digibling och ljussmycken, hängt med Makermobilen och The Tree under ljusfestivalen Lights in Alingsås och medverkat i Musikhjälpen för att pimpa glasburen med Makertjejs ljushängen. Tänk vad man kan hinna med på bara ett år när man är en maker! Amazing.

Mest amazing har det ändå varit att vara ute och introducera andra till making och makerrörelsen. Att se någon plocka upp en lödkolv för första gången för att löda och få igång kod på en liten microcontroller är ganska oslagbart och det är precis vad making handlar om för mig – att lära genom att dela med sig av kunskap till andra.

Börjar du bli sugen på att haka på makerrörelsen? Om du bor i Linköping är du jättevälkommen till MakersLink på Westmansgatan 47. Bor du någon annanstans i landet finns det säkert ett makerspace i närheten, annars kanske det är just du som ska starta upp det?

Copyright © 2019 Makertjej