Makertjej @Makercamp Lights

Det här med making är något som inte riktigt har en fast form eller ramverk och som delas över flera området – det är en stor anledning till att jag är så förtjust i makerrörelsen. Det var också det som, i september förra året, fick mig att packa ihop mig själv och mitt bästa Makertjej-face och sticka till Alingsås för att representera MakersLink och delta Lights in Alingsås. Det var också här som jag höll i min allra första Makertjej-workshop.

Som del i introveckan till ljusfestivalen hade Makertjej fått i uppdrag att hålla en workshop i det lokala köpcentrat Vimpeln på tema ljus och vad passar då bättre än att bygga Makertjejs ljushängen? På två timmar hann vi med att bygga ca 200 hängen med barn i alla åldrar. Några blev nästan bofasta vid vårt bord och kunde inte slita sig. När dagen var slut flyttade Makertjej med våra inlånade 3D-skrivare från 3DVerkstan över till nästa fas, Makercamp Lights, och fortsatte att producera 3D-printade fjärilar och ljushängen med förbipasserande.

lighstinalingsas

Makercamp Lights tog form tack vare initaitivmakaren Henrik Blennow som med sin Makermobil och The Tree blev hjärtat för ett camp med makers inresta från olika delar av landet. Vi fungerade som upptakten till själva ljusfestivalen och med makergodis i form av ledstrips, fiberoptiskt ljus, Strawbees Mega, Polygo och Arduinos, samt 3D-printers presenterade vi markerrörelsen för nyfikna Alingsåsbor och inresta ljusdesigners från hela världen. Vi lämnade också efter oss inte mindre än fyra installationer på tema making med ljus. Det största projektet var ”Barnens framtidspark” där barn från flera förskolor hade fått löda en egen liten krets med tema framtid som vi makers på plats sedan kopplade och som slutligen blev ett nätverk av lysande figurer runt The Tree. En riktigt färgsprakande härva av kreativitet.

Då hade jag aldrig 3D-printat förut och allt med making var på en gång välbekant, men väldigt nytt. Som en typiskt ”Oh, shiiiiny-person” som snabbt hittar nya intressen är making ett veritabelt smörgårdsbord av möjligheter och Makercamp var inget undantag. Vill man snabbspola sin egen utveckling är ett camp med ett tema som ljus verkligen tacksamt att samlas kring. På tema Makertjej lämnade vi, förutom en svärm av ljushängen, efter oss LED-upplysta fjärilar byggda i flexibla Strawbees Mega i fjärilsdomen och våra 3D-printade fjärilar som svärmade i en spotligt i domens tak. Allt i samarbete med hela gänget i campet. <3

Se bilder från MakerCamp och festivalen i The Trees insta-feed.

Copyright © 2019 Makertjej