Hej från Luleå!

Den här veckan bloggar vi från Luleå och jag som skriver heter Agneta Hedenström och är ordförande i Luleå Makerspace

Kort intro till Luleå Makerspace

.

Jag har alltid varit intresserad av teknik, men det är först de senaste tre åren som jag fått möjlighet att verkligen ägna mig åt mitt intresse och lära mig mer.  Jag har förmånen att få jobba med making och att få unga och då särskilt tjejer intresserade av teknik som en del av mitt arbete. Jag gör bland annat skaparecept för skolan, och är aktiv i utarbetandet av webbplatsen skapa.how. Jag jobbar också som rektor på Antnässkolan.

Jag tillsammans med Peter Parnes och Tovah Parnes  grundade Luleå Makerspace den 21 november 2013. De första två åren levde vi utan lokal med s k pop-up verksamhet. Den 1 september 2015 flyttade vi in i våra lokaler på Kyrkogatan i Luleå. Vi har förmånen att få vara en ambassadörsförening för Luleå Kommun vilket innebär att de sponsrar oss med hyran för våra lokaler.

Inom föreningen så har vi bland annat anordnat Makertjej Luleå då vi hade 90 tjejer i åldern 9-14 år som provade på att skapa med IT som material. Vi har anordnat diverse olika barnhack och under det här året kommer vi att dra igång Unga Makers. Vi har också haft två mini mini Maker Faire i Stadsbiblioteket i Luleå.

Ett annat initiativ som jag dragit igång under den här hösten är MakeHer. Tanken med MakeHer är att ge kvinnor möjlighet att leka med teknik och bli förebilder för unga tjejer.De kvällar det är MakeHer så är bara kvinnor 20+ välkomna till lokalen. Detta är ett tillfälle för kvinnor att få prova på och labba med teknik i lugn och ro.

Under den här veckan kommer vi att bjuda på lite av vår vardag på Makerspacet samt några exempel på makingprojekt från vår förening.

Copyright © 2019 Makertjej