FabLab Umeå

Hej, denna vecka bloggas det från FabLab Umeå och vid tangenterna finner ni mig, Emma Ewadotter. FabLab Umeå är en del av Sliperiet vid Umeå universitet som är en öppen innovationsmiljö för studenter, forskare och företag med fokus på digitalt understödd produktion och prototypframtagande. FabLab Umeå är en del av ett internationellt nätverk med labb som fungerar som fabrication laboratories där vem som helst med stöd av kunniga personer, aktuell forskning och olika former av produktionsteknik kan göra (nästan) vadsomhelst.

2016-05-09 11.31.57

FabLab Umeå håller varje onsdag mellan kl. 13.00 och 20.00 till i Sliperiets två stora verkstäder 3DLab och SoftLab. Här ges allmänheten bland annat tillgänglighet till 3D-skrivare, laserskärare, broderimaskiner, elektronikutrustning, symaskiner, stickmaskin, vinylskärare och sublimeringsprinters. Allt som behövs är en bra idé och lite skaparlusta!

FabLab Umeå har varit öppet sedan hösten 2014 och intresset har stadigt ökat sedan dess. I dagsläget har vi cirka 15-30 besökare varje kväll som jobbar med just sina unika projekt. Vissa grejer är klara bara på några timmar och andra projekt är mer omfattande och brukar med tiden inkludera flera personer som hjälps åt och lär av varandra. Att använda labbet och maskinerna är gratis, som användare betalar du enbart det material du själv använder. Verksamheten är möjlig tack vare att Sliperiet upplåter sina lokaler samt ger tillgång till material och maskiner och vårt fantastiska gäng med volontärer som viger sina onsdagskvällar till att hjälpa folk att bemästra maskinerna och skapa sina egna alster.

Jag jobbar mest i det labb som kallas SoftLab och har fokus på elektronik och textil, allra helst i kombination. Labbet har utrustning för att jobba med mjuk elektronik och wearables av olika slag men även mer traditionella textila produktionsmetoder som gör det möjligt att sy, brodera, göra digitala textiltryck och designa och sticka sina egna kreationer med hjälp av vår trogna stickmaskin. I SoftLab sker allt från korsstygnssömnad och lagande av trasiga jeans till lödning och konstruerande av dräkter som kan spela musik. Spännvidden är stor!

Mitt engagemang i FabLab Umeå drivs av att jag helt enkelt gillar att bygga saker, dela med mig av det jag kan och att få lära mig nya färdigheter och tekniker i en öppen och välkomnande miljö. Bästa grejen är när en person som aldrig tidigare vågat sig på elektronik eller laserskärning helt plötsligt håller något de själva har skapat i handen och ögonblickligen bubblar över av tusen nya idéer. Att skapa och bygga saker – både själv och tillsammans med andra – ger en alldeles särskild tillfredsställelse som jag tror många skulle må bra av att få uppleva. Inget projekt är för litet, det viktiga är att våga och komma igång!

17 maj, 2016 Emma Ewadotter, FabLab Umeå

Copyright © 2019 Makertjej