Digibling —> total awesomeness!

En riktig dunderförkylning har gjort att starten på #blogg100 har varit lite seg för min del. Igår blev det inget inlägg och redan den andra dagen publicerade jag efter tolvslaget vilket borde innebära att jag redan failat utmaningen. Men skam den som ger sig, är man tidsresenär så är man, och jag hoppas kunna kompensera med dagens inlägg! Nästa vecka går stafettpinnen över till Makerresan som befinner sig i Shenzhen! Om deras VPN kommer fungera, det vill säga.

Ambitionen med att Makertjej deltar i #blogg100 är att berätta om allt vi gör som är under utveckling nu under våren, både för att dokumentera processen för vår egen skull men också för ”reachout” om det är nån mer som vill bli involverad (:D ??!) Idag vill jag berätta lite om Digibling, den första workshopen som vi utvecklade för Makertjej.se. Och specifikt om koden som programmeras i Arduino.

På måndag har vi ett Skype-möte för de som vill bidra till att utveckla Arduino-programmeringen för Digibling (och fler Arduino-baserade workshops framöver?). Det har nämligen efterfrågats en fördjupning eller ”steg 2” från många håll och makerspaces på fler orter har gjort egna varianter vad jag känner till.

Men vi tar det från början!

neopixel_geek_girl_meetup

Nån gång hösten 2013 höll Emir Alwan en workshop i wearables på Stockholm Makerspace. Det var coolt. Våren 2014, då jag var kassör i Geek Girl Meetup (som det året hade tema MakeIT på #GGM14) och valberedning i Stockholm Makerspace slog jag två flugor i en smäll och fixade en workshop tillsammans med Filippa Malmegård som hon döpte till Techjunta! Jag tog hjälp av Emir för att köpa in materialet från Adafruit Industries till 30% återförsäljarrabatt. Vi gjorde Gemma Space Invader Pendant med LED-matriser och Gemma Hoop Earring – som skulle bli Makertjej’s workshop Digibling.

Ett år senare frågade Paulina @pauspling mig om inte Stockholm Makerspace ville vara med och hålla workshops på Teklafestival. Jo, klart vi vill det! Med relativt kort varsel svängde vi ihop både ett gäng medlemmar (som bestämde sig för att kalla initiativet för Makertjej – epic story) och workshopen Digibling. Elektroniken i Digibling är som den är i Gemma Hoop, men programmeringen utvecklade vi. Cred ska speciellt gå till Jessica Nayes, Inger Ekman på TjejHack, Anna Loverus och Emir.

Till skillnad från Adafruits kod för Gemma Hoop Earring, så skapade vi en kod som kunde ändras med enkla medel. Syftet var att deltagarna på Teklafestival skulle kunna ändra tre saker i koden för att personifiera sin Digibling:

  1. Blink-mönster (3 val)
  2. Färgpalett (6 val)
  3. Hastighet (3 val)

Deltagarnas val av siffror innan koden skrevs över på Gemman gjorde att de fick se koden och förhoppningsvis en känsla för vad man kan åstadkomma med programmering; 3*6*3 = 54 kombinationsmöjligheter. Men det var inte tal om någon programmering på egen hand, det är den biten vi ska utveckla i år! Dels på grund av efterfrågan såklart, men också på grund av att Teklafestival är uppdelat på två ålderssegment i år; 11-14 år och 15-18 år. Digibling ska vi göra med den äldre gruppen vilket innebär att vi kan gå igenom programmeringen mer ingående med dem.

Det som är kul med att dela med sig av koden på GitHub är bland annat forking vilket gör programmeringen social på så sätt att man kan iterera vidare på andras kod och koppla till varandra. Det är något att utforska vidare och sätta i system! Genom Makertjejs nationella nätverk har det på sina håll utvecklats kod för neopixelringar, Ingela Rossing i Norrköping och Peter Parnes i Luleå. Roligt för att det skapar möjligheter att bygga på varandras idéer och skapa mer resurser till handledare som vill genomföra Digibling-workshops eller för er som vill köra på egen hand (med DIY-instruktioner).

img_3806

Bilden ovan får exemplifiera det här med att iterera vidare på varandras idéer och projekt; bilden kommer från Inger på TjejHack som skickade den till Makertjej tillsammans med denna grymma feedback:

Alltså ba, vill säga mina tusen tack till den här gruppen för introduktionen till wearable/adafruit pyssel!!! Innan Tekla-workshopen hade jag aldrig gjort ett fysiskt projekt innan. Efter att ha blivit hejdundrande inspirerad av Gemma-neopixel-bling beslöt jag mig för att packa med en hel hög komponenter till årets Global Game Jam. Resultatet blev det här – ett blinkande pusselspel som det är tänkt ska monteras på ett hattbrätte och spelas av personer som bäraren möter under dagen (på en spelkonferens nu till att börja med). Lyckas någon lösa pusslet så byter det färg så alla vet att *någon* har levlat upp, och så blir det liite svårare. Skulle någon vilja göra efter (eller skriva ihop en tutorial för makertjej) så är källkoden öppen och finns både på GGJ (globalgamejam.org) eller så kan ni få den av mig. heart emoticon

Ja, vad ska man säga? Så inspirerande! Digibling ger inte bara intro till elektronik och att löda ihop komponenterna, samt programmering och att personifiera sitt bling; utan även möjligheten att göra den till en wearable och till och med ett spel!

Slutligen, vi har inlett samarbete med Lawicel AB som är schyssta att ge bra pris på ett kit med komponenterna i Digibling. Så även om du inte har möjlighet att delta på Teklafestival eller andra aktiviteter med Makertjej, så har du ändå möjlighet att skaffa dig allt nödvändigt material och följa vår guide när den publiceras (men tills vidare Adafruit’s guide) och använda Makertjej’s kod. Vi har även en presentation att visa för deltagare i workshop.

Vill du förresten lära dig mer om Arduino? Kolla in Lawicel’s Arduino-skola! Och hör gärna av dig! Hur skulle du vilja lära dig programmera Arduino? Eller vilka övningar introducerades du till som fick dig att bli hooked på Arduino?

Det var allt för idag, tack och hej! //ebba @ebbakier Stockholm Makerspace, mejla gärna: info@makertjej.se

 

Copyright © 2019 Makertjej